“Hayallerinize güç verin, başaracaksınız!” – guncelkadin.com.tr (01.10.2021)

Teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza büyük bir hızla giren bulut bilişim, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi kavramlar alışkanlıklarımızı da aynı hızla değiştiriyor. Sektörleri etkisi altına alan bu akıllı uygulamalar, konaklama, sağlık gibi pek çok sektörün her basamağında akıllı değişimler olarak karşımıza çıkıyor. Pandemi koşullarıyla birlikte tüketicilerin en az temasla hizmet almak istemesi de sektörlerdeki dijitalleşmeyi hızlandırıyor.

25 yılı aşkın süredir turizm ve sağlık sektörlerine yönelik teknolojik çözümler geliştiren Talya Bilişim, geliştirdiği öncü ve yenilikçi yazılımlarla tesislerin operasyonel, finansal ve idari yönetiminin tek bir platform üzerinden gerçekleştirilmesini sağlayan çözümlere imza atıyor. Uluslararası alanda da adından söz ettiren Talya Bilişim’in Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal ile tüm kadınlara ışık tutacak başarı hikâyesini konuştuk.

“Hayal kurmak ve cesaret etmek her şeyin başı… Onun için hayal kursunlar, yapamazsın diyenleri dinlemesinler, korkularına değil hayallerine güç versinler; mutlaka başaracaklardır” diyen Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal birçok dernekte aktif olarak çalışıyor ve gençlere mentorluk desteği veriyor.

Sizi tanıyabilir miyiz? (Doğum yeriniz, eğitiminiz, çalıştığınız şirketler, üyesi olduğunuz dernekler v.b. gibi…)

Ankara doğumluyum, Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümünden mezunum. Mezuniyet sonrası kısa bir dönem profesyonel olarak çalıştıktan sonra kendi şirketimi kurdum.

Halen KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) üyesiyim. Gençlik ve Girişimcilik Strateji Grubunda aktif olarak katkı vermeye çalışıyorum. KAGİDER ve Boyner Grup ile yürütülen İyi İşler Projesi kapsamında girişimci kadınlara mentorluk desteği ve yine KAGİDER çatısı altında Google İnisiyatifi olan #Iam Remarkable Atölyelerinde kolaylaştırıcı olarak görev alıyorum.

Yönetici ortağı olduğunuz Talya Bilişim hakkında bilgi verebilir misiniz?

Talya Bilişim turizm ve sağlık sektörlerine yönelik yazılım üreten bir teknoloji firmasıdır. Antalya, Ankara, İstanbul ve Londra’da ofislerimiz var. 110 kişilik bir ekiple Türkiye’nin en büyük otellerine, kamu kurumlarına, ve özel hastanelere hizmet veriyoruz. Amacımız kullanıcılarımızın başka hiçbir yazılıma ihtiyaç duymadan finansal, operasyonel ve idari süreçlerini elektronik ortamda kayıt altına alabilmelerini, dijital dönüşüm süreçlerini etkin şekilde yönetebilmelerini sağlamak.

Bu doğrultuda yazılımlarımızı tercih eden Türkiye’de ve yurtdışında yaklaşık 4500 işletme bulunuyor. En yaygın kullanılan ve Pazar lideri konumunda olan yazılımımız Elektraweb, MEB Turizm okulları, üniversiteler ve Eba TV’de ders olarak okutulmaya devam ediyor.

Talya Bilişim’in yazılımları hangileridir?

Sağlık ve Turizm olmak üzere 2 farklı sektörde hizmet veriyoruz. Turizm sektörüne yönelik olan yazılımımız Elektraweb Otel Yönetim Sistemi, oteller dışında restoran, spa, kulüp vb üyelikle çalışan yerlerde de kullanılabiliyor. Sağlık sektörüne yönelik geliştirdiğimiz yazılımımız ise Medisoft markası ile tanınıyor ve özellikle özel hastaneler tarafından tercih ediliyor.

“Teknoloji bende heyecan uyandırıyor”

Daha çok erkeklerin hakimiyetinde olduğu düşünülen teknoloji dünyasını seçmeniz ne zaman ve nasıl oldu? Çocukluğunuzdan itibaren teknolojiye eğiliminiz var mıydı, örnekler mi sizi bu yola sevk etti?

Yeni ve güncel olana her zaman merakım oldu; dolayısıyla mezuniyetim sonrası bilişim sektöründe olmayı seçtim. İlk işim donanım sektöründe faaliyet gösteren bir firmadaydı, sonrasında kendi kurduğum firmamda da yine donanım odaklı devam ettim; yurt dışından bilgisayar parçası getirip bayiler aracılığıyla toptan satışını yapıyordum. Ancak kurdaki dalgalanmalar donanım işinin riskli hale gelmesi v.b. gibi nedenlerle donanımdan çıkmaya ve yazılım tarafında olmaya karar verdim böylece Talya Bilişimi kurduk.

Teknoloji her zaman bende heyecan uyandırıyor. Seçimlerimde büyük oranda bu etkili oldu diyebilirim.

Bilişim sektöründe girişimci olmak isteyen kadınlara önerileriniz nelerdir?

Teknoloji dünyası, cinsiyetin en az önemsendiği alanlardan biri bence. Online çalışma düzeninin hayatımızdaki yeri büyüdükçe, proje ve yetenek odaklı iş süreçleri önem kazandıkça cinsiyetler daha da anlamsızlaşacak. Ancak pratikte, yaşadığımız coğrafyanın kadına bakış açısı, kadınların hızını yavaşlatıyor maalesef. O nedenle olabildiğince erken yaştan itibaren analitik düşünmeyi yaşam biçimi haline getirmek, yenilikleri takip etmek mutlaka denemek gerekiyor. Hayal kurmak ve cesaret etmek her şeyin başı… Onun için hayal kursunlar, yapamazsın diyenleri dinlemesinler, korkularına değil hayallerine güç versinler; mutlaka başaracaklardır.

Bilişim girişimi kurarken en çok zorlandığınız şeyler neler oldu, nasıl aştınız?

İlk başlarda ki 28 yıl öncesinden bahsediyorum; erkek egemen sektördeki tek kadın oyuncu olduğum için “Amazon Kadını”, “ne işin var kurtlar sofrasında” v.b. gibi lafları çok duyardım. Ama işe odaklı olduğunuzda ve bir fark yarattığınızda bunlar anı olarak kalmaktan öte gitmiyor. Sonraki dönemlerde eğitimli personel bulmak konusunda sıkıntı yaşadık. Hem ara eleman, hem iyi mühendis istihdamı en önemli konular oldu. Bunun dışında her sektörde olduğu gibi, bizim sektörümüzde de ürün geliştirme ve farklılaşma hayati öneme sahip. Fakat her yeni teknoloji hemen karşılık bulamayabiliyor, Web tabanlı olarak kurguladığımız ürünlerimizin pazarlama süreçlerinde bunu hissediyoruz. Kullanım alışkanlıklarını yıkma, güvenlik, maliyet ve dijitalleşme kavramlarını yeniden yorumlama isteğiniz bazı firmalarda dirençle karşılaşabiliyor. Bunu aşmanın en iyi yolu da kullanıcıya sağlanacak faydaya odaklanmak ve tüm iletişim kanallarını açık tutarak etkin bir şekilde kullanmak. Biz bu şekilde önümüzdeki engelleri aştık.

Siber alem dolandırıcılarına karşı öneriler

Siber alem dolandırıcılarına karşı kullanıcı olarak neler yapabiliriz? Önerileriniz nelerdir?

Bireysel kullanıcıların yapması gereken en önemli şey güvenli siteler ve uygulamalar üzerinden işlem gerçekleştirmektir. Özellikle alışveriş yapılan sitelerin PCI DSS standartlarında olması (web sitesinde PCI DSS ibaresi yer almalı), ödemelerin sanal kartla yapılması ilk dikkat edilmesi gerekenler. Bunun dışında oltalama diye tabir edilen, kullanıcıya link veya dosya gönderen maillerin açılmaması, web sitelerinin adreslerinin bizzat kullanıcı tarafından yazılması gibi önlemler de unutulmamalı. Verinin en güvenle saklanacağı yer, güvenilir firmaların sunduğu veri merkezlerindeki bulut sunuculardır, bunu sadece güvenlik için değil maliyet tasarrufu için de öneriyorum. Kullanılan sistemlerin etkin bir loglaması (yani işlem ve ekran bazında saklanması), güncel virüs programları ve veri şifreleme sistemleri kullanmak ya da güvenli bulut sunucular üzerinden iş süreçlerini kurgulamak pek çok tehlikeyi ortadan kaldıracaktır.

Talya Bilişim olarak yakın planda gerçekleştireceğiniz projeler arasında neler var?

Öncelikli hedefimiz Elektraweb ürünümüzün tüm dünyada yaygın kullanımını sağlamak, bunun için dağıtım ve hizmet ağımızı genişletmeye odaklanıyoruz. Sağlık sektöründeki ürünümüzün de bulutta kullanımı için çalışmalara ağırlık veriyoruz. Ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen sağlık turizmine daha fazla eğileceğiz. Uzun bir süre önce alt yapımızı tamamlamıştık. Artık pazarın önemli bir aktörü olma yolunda ilerleyeceğiz.

Hedefiniz nedir?

Otel otomasyonunun Türkiye’deki pazar lideri olan Elektraweb ile yurt dışında daha yaygın kullanılır hale gelmeyi hedefliyoruz. Azerbaycan’da 60’a yakın otelde Elektraweb kullanılıyor. Makedonya,  Romanya, Dubai, Mısır, Pakistan, Belçika, Nijerya, Bulgaristan, Fas ve Fildişi Sahilleri’nde yeni dağıtıcılarımız var. Yurt dışında bugün 100’ün üzerinde tesis Elektraweb’e geçti. Her ülkede bir dağıtıcı üzerinden büyümeyi hedefliyoruz. Öncelikli hedefimiz, Afrika pazarı ve Balkan ülkeleri… Dünyadaki en büyük otel havuzu olan Amerika ve Avrupa pazarıyla da elbette ilgileniyoruz.