Ücretsiz Demo
Elektraweb Web Tabanlı Otel Programı
ELEKTRAWEB, DİJİTALLEŞME SÜRECİNDE OTELLERE VERİMLİ VE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ ÇÖZÜMLER SUNUYOR (Turizm İşletme Yatırım – 19.04.2023)

Elektraweb, dijitalleşme sürecinde otellere verimli ve kişiselleştirilmiş çözümler sunuyor Turizm ve sağlık tesisleri ile kamu kurumlarına yönelik teknolojiler geliştiren Talya Bilişim, tesislerin operasyonel verimliliğinin artmasına etki ediyor. Talya Bilişim, Elektraweb yazılımıyla otellerin dijitalleşmesine katkıda bulunurken, bulut ve web tabanlı hizmetleriyle maliyetlerin düşürülmesini de sağlıyor. Talya Bilişim Yönetici Ortağı Nilüfer Durukal, otellerin dijitalleşme süreçlerine ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Talya Bilişimi kısaca tanıyabilir miyiz?

Talya Bilişim, yazılım sektöründe 30 yıla yakın süredir teknoloji geliştiren; Antalya, Ankara ve İstanbul’da 3 ofisi olan, 160 kişilik ekibiyle Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarına, turizm ve sağlık firmalarına çözümler üreten, ürettiği yazılımları yurt dışına ihraç eden bir teknoloji firmasıdır.

Turizm sektörüne yönelik çözümleriniz nelerdir?

Turizm sektöründe en çok bilinen markamız Elektraweb Otel Yönetim Yazılımları. Bunu açıklamak gerekirse; Elektraweb alt modülleri ile beraber kapsamlı bir OTEL ERP sistemi. İçinde hem otel, restoran, spa, muhasebe ve satınalmayı yönetecek yazılımlar var hem de oteldeki operasyonu kolaylaştırıp hızlandıracak “KİMLİKOKUR” kimlik ve pasaport okuma sistemi, “İSAFE” İnternet Güvenlik ve Loglama Sistemi, Görev Yönetim Sistemi gibi ön büro yönetimi ile bütünleşik ve ayrı yapıda çalışabilen yazılımları var. Özetle Elektraweb içinde oteli tüm departmanlarıyla yönetebilecek bir çözüm barındırıyor.

Dijitalleşme, tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de kilit öneme sahip… Talya Bilişim olarak otellerin dijitalleşmesine nasıl katkı sağlıyorsunuz?

En temelde dijitalleşmenin 3 hedefi’ var biliyorsunuz. Maliyeti düşürmek, verimliliği artırmak ve kişiselleştirilmiş hizmeti hızlı sunabilmek. Biz web tabanlı ve bulut yapıyı kullandırarak otellerimizin maliyetlerini düşürmelerini sağlıyoruz. Elektravveb, tesislerin birkaç yılda bir yenilenmesi gereken sunucu, sunucu lisansları, virüs programları, yedekleme gibi maliyetlerini ortadan kaldırıyor. Programı internet bağlantısı olan, akıllı bir telefon, tabletya da bilgisayar ile rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bu özelliği mobiliteyi beraberinde getiriyor. Dijitalleşmenin bir diğer önemli başlığı malum, Siber Güvenlik; Bulut sistemler hem çok ciddi şekilde korunuyor hem de dünyanın farklı lokasyonlarında verilerin eş zamanlı kopyalarını tutarak veri güvenliğini garanti altına alıyor. Üstelik Elektravveb’de işlenen ve saklanan bilgiler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ve Avrupa Birliği Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kapsamına göre kayıt altına alınıyor. Bu özellikler işletmelerin hem zamandan hem de bütçeden tasarruf etmelerinin önünü açıyor. Otellerimizin önemli bir kısmı hizmet üretimini dijitale taşımış durumda. Oda satışı, restoran hizmetleri, muhasebe ve tüm rezervasyon süreçlerini online olarak yürütebiliyorlar. Dijitalleşmede belki de en büyük verim artışı tüm yazılımların birbiri ile konuşması sayesinde yakalanıyor. Elektraweb’in tüm modülleri birbiri ile bütünleşik yapıda çalışabildiği için tesisin uçtan uca dijital olarak yönetilebilmesini sağlıyor. 3’üncü parti yazılımlarla apiler üzerinden kolaylıkla entegre olabiliyor. Entegrasyon anlayışı otelin tüm işleyişine “Dijitalleşmede belki de en büyük verim artışı tüm yazılımların birbiri ile konuşması sayesinde yakalanıyor. Elektraweb’in tüm modülleri birbiri ile bütünleşik yapıda çalışabildiği için tesisin uçtan uca dijital olarak yönetilebilmesini sağlıyor.” de yansıyor. Otelin enerji tasarrufu yapmasını sağlamak için klima kullanımının misafirin giriş çıkış saatlerine göre olmasını sağlayabiliyoruz. Program misafir odaya gelmeden hemen önce klimaları çalıştırıyor ve misafirin istediği sıcaklığa ayarlıyor. Misafir check out ettikten sonra da otomatik olarak kapatıyor. Böylece odalar boşuna soğutulmamış, elektrik tasarrufu sağlanmış ve çevre korunmuş oluyor. Uçtan uca dijitalleşme kağıt kullanımını da tamamen ortadan kaldırıyor. Housekeeping’den efatura gönderimine kadar her şey dijital ortamda ve kağıtsız olarak yönetilebiliyor. Kat görevlileri basit bir android tabletten o gün temizleyecekleri odaları görebiliyor, oda durumunu anlık olarak sisteme işleyebiliyor. Muhasebede e-fatura ve e-arşiv ve çok yakında zorunlu olacak e-adisyon uygulamalarıyla otelin tamamen kağıttan arındırılması mümkün.

Otellerde otomasyon sistemlerinin kullanımının önemini misafir memnuniyeti ve işletme açısından değerlendirir misiniz? Oteller neden dijitalleşmeli?

Öncelikle uluslararası rekabette öne çıkabilmek için maliyet avantajı sağlayabilmek ve satış karlılığı elde etmek gerekiyor. Her i kişi de ancak dijital teknolojiler kullanılarak mümkün olabiliyor. Satış ve rezervasyon sürecini manuel yönetmeye çalışan bir otel en hafifinden satış kaçıracak, devamında yüksek iş gücü maliyetlerine katlanmak zorunda kalacak. Online satış kanallarında yer almak her turizm tesisi için olmazsa olmaz bir zorunluluk ise, kendi CRM datalarını oluşturup, yönetmek de aynı önemde bir zorunluluk bizce. Kendi CRM verilerini oluşturmak otellere markalarına yönelik her türlü pazarlama stratejisini rahatlıkla kurgulayabilme olanağını sunuyor. Oteldeki misafir otele gelmeden önce, otelde iken ve çıktıktan sonra her noktada misafirle iletişimin devam etmesi önemlidir. Elektraweb olarak bunu mobil uygulamalar ve temassız misafir uygulamalarıyla gerçekleştiriyoruz. Online anketler veya tesis içindeyken sistem üzerinden verilecek siparişler, otel ile misafiri her noktada birbirine bağlıyor. Örneğin misafir otelde iken yine otelin uygulaması üzerinden bir yat turu alabiliyor. Veya golf sahası için mobil uygulama üzerinden rezervasyon yapabiliyor. Anket doldurduğunda bu anketin kağıt ortamında değil de, mobil ortamda doldurulmasına ve analiz edilerek misafir ilişkilerine ulaşmasını sağlıyoruz. Bir problem varsa misafir daha otelde iken bu bilgi otele ulaşmış oluyor.

Talya Bilişim açısından 2022 nasıl geçti? Yeni otel projeleriniz oldu mu?

2022 de kullanıcı portföyümüze 1000 yeni otel kattık. Örneğin Kaya Oteller Grubu dokuz, İP Hotels beş, Queen’s Park Grubu iki, Alaiye Hotels Grubu üç, Jura Hotels dört, Justiniano Hotels altı, Peninsula Grubu altı, Aska Hotels dört oteli ile Elektrawebli oldu. Ayrıca ultra lüks segmente hitap eden Cullinan Belek, 5 yıldız segmentindeki Mirage Park Resort, Mirada Hotel, Royal Garden Beach gibi oteller ile Fenerbahçe Spor Kulübü Konukevi, pek çok öğretmenevi ve polisevini de referanslarımız arasına kattık. Döviz bazında yüzde 30 büyüme gerçekleştirdik.

2023 için hedef ve beklentilerinizi sizden dinleyebilir miyiz?

Tamamını Türk mühendislerle turizm sektörüne yönelik geliştirdiğimiz Elektraweb Otel Programı, Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika olmak üzere4 kıta ve İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Tayland gibi dünya turizminin öncü ülkelerinin de aralarında bulunduğu 23 ülkede kullanılıyor. 2 bini webde, 3 bini de masaüstü olmak üzere 5 binden fazla kullanıcımız oldu. 2023 yılı sonunda 1.500 otelde daha olmayı hedefliyoruz. Yurt dışı atağımızı, bulunduğumuz ülkelerde daha yaygın kullanılır hale gelerek devam ettirmeyi hedefliyor, döviz bazında ise yüzde 40 büyümeyi planlıyoruz. 2023’te ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen sağlık turizmine yönelik var olan çözümlerimize daha fazla eğileceğiz. Uzun bir süre önce alt yapımızı tamamlamıştık. Artık pazarın önemli bir aktörü olma yolunda ilerleyeceğiz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Ankara doğumluyum. Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Teknoloji ve yenilik her zaman ilgimi çeken konular oldu. Bilişim dünyasına girişimi de bu ilgiye borçluyum. Talya Bilişim Kurucu Ortağı’yım. 2018 yılından beri KAGİDER Türkiye Kadın Girişimciler Derneği üyesiyim. KAGİDER, kadının girişimcilik yoluyla ekonomik olarak güçlenmesini ve toplumda etkin olmasını hedefleyen bir dernek. Ben de kendi bilgi ve tecrübem doğrultuda girişimci kadınlara eğitim ve mentorluk desteği veriyorum.

Sizi Arayalım
Ücretsiz Demo için Tıklayın