Aslında turizm ve tatil deyince dijital dünyada iş hayatının ve sanal dünyanın uzağında, insanın hem ruhen hem de bedenen dinlenebileceği, kendisini doğaya ve doğallığa bırakıp iş hayatının sanallığı ve karmaşasından, bilgisayar ve internet etkileşimlerinden uzaklaştığı bir zaman dilimi ve değişiklik fırsatı akla geliyor. Tam tersine turizm sektörü, bu sanal gerçeklik evrenine büyük ilgi gösteriyor ve doludizgin hazırlanıyor.

SOSYAL ORTAM HİZMETİ

Oteller ve tatil köyleri daha misafirleri gelmeden onlara tesislerini tanıtabilecekleri, kalacakları odaları görebilecekleri, restoranı, spor kulübünü, plajı, üç boyutlu olarak gezebilecekleri hatta personel ile konuşup sorularına cevap alacakları sanal gerçeklik evrenleri yaratma hazırlığında… Böylece misafirler daha otele gitmeden günlük programlarını yapıp tüm tatil süresini nasıl geçireceklerine karar verip, paralarının karşılığını tam olarak alacaklarından emin oluyorlar. Hatta otellerin kullandıkları bu sanal gerçeklik ortamları, konukların birbirlerini tanıyabilecekleri, sohbet edecekleri ve sosyalleşebilecekleri bir ortam da yaratıyor.

DOĞAL VE ZORUNLU

Şu anda oteller; web siteleri üzerinden kendilerini nasıl tanıtıyor, online rezervasyon alıyor, anketli yorum siteleriyle kalitelerini ve servislerini değerlendirebiliyorsa, kısa bir süre sonra tüm bu tanıtım satış ve yorum analiz hizmetlerinin, otellerin sanal gerçeklik ortamları sayesinde yapılacağını gözlemleyeceğiz. Dolayısıyla oteller için kendi ‘metaverse’lerini yaratmak ve diğer ‘metaverse’lerle bağlantılı olmak, bir web sitesi sahibi olmak kadar doğal ve zorunlu hale gelecek.

BÖLGE VE ESNAF İÇİN KATKI

Seyahat ve konaklama sektöründe gelişen metaverse olgusunun sadece konaklama sağlayan tesise değil, o tesisin içinde bulunduğu bölgeye ve o bölgede yaşayan diğer esnaflara da önemli katkısı olacak. Çünkü oteli sanal evrende gezmeye gelen her turist, o bölgedeki doğal güzellikler, yapılacak aktiviteler ve alışveriş merkezleri hakkında bilgi almak isteyecektir. Bu nedenle tesisler tarafından yaratılan bu sanal evrenler yerel veya merkezi yönetim tarafından da desteklenmeli, birbirine bağlanmalı ve ortak çalışması planlanmalıdır. Turizm alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Türkiye, bu alana yapacağı öncü yatırımlarla hem satışlarını hem de kârlılığını artıracak ve rakip ülkelerin önüne geçecek.

YAKIN TAKİP

Turizm alanında çalışan teknoloji şirketleri olarak; şimdiden bilgisayar oyunları ile gündeme gelen, ardından sanal gerçeklik gözlükleri ile hızla yayılan bu metaverse çılgınlığını yakından takip ediyor, şuanda kullandığımız online rezervasyon sayfalan ile otel içi alışveriş ve iletişimi sağlayan mobil uygulamaların nasıl evirilerek, bir araç olmak yerine bizi saran bir dijital evrene dönüşeceğinin planlarını yapıyoruz…